Backoffice
Når du er logget inn i Umbraco‑backoffice, finner du en oversikt over nettstedets innhold ved å klikke på fanen «Innhold» øverst på siden.
Som redaktør er dette stedet hvor du kan kontrollere alt som har med innhold på nettstedet å gjøre.
Hvis du er redaktør får du tildelt et avgrenset ansvarsområde, som blir innholdet for ditt team.
Redigeringsopplevelsen i backoffice er bygget opp av en rekke komponenter som gjør det mulig å tilpasse sidene dine på et overordnet nivå.
Bruke backoffice
Hvordan logge inn på utviklerportalen
Utviklerportalen bruker et CMS («Content Management System») som heter Umbraco. Det betyr at du kan logge inn i backoffice til utviklerportalen og legge til nytt innhold som publiseres på portalen.
For å kunne gjøre dette trenger du tilgang til backoffice. Vi bruker en SSO‑løsning («single sign‑on») som er koblet til NHN‑AD. Det betyr at du må være medlem av en AD‑gruppe. Ta kontakt med noen i utviklerportal‑teamet for å bli lagt til, eller spør i Slack‑kanalen #nhn-dhp-team-plattform-utviklerportal. Når du er lagt til i gruppen, kan du logge inn ved å bruke knappen «Sign in with OpenIdConnect». Dette betyr også at når brukere forlater NHN, fjernes tilgangen som en del av avviklingsprosessen i NHN‑AD.
Backoffice finnes her: https://utviklerportal.nhn.no/umbraco

Legge til nytt innhold
Her går vi gjennom de grunnleggende operasjonene du kan utføre når du er logget inn i backoffice, som å opprette eller redigere innhold. En grundigere gjennomgang av hvilke typer innhold du kan opprette vil bli tatt opp senere.
Det er enkelt å legge til nytt innhold i Umbraco! Hvis du holder musen over en hvilken som helst innholdsnode i venstre side, vil du se «...» vises ved siden av den.
Når du klikker på denne knappen, får du opp en oversikt over innholdstypene du har lov til å legge til under den valgte noden. Ulike nodetyper (side, utgivelsesnotat, veikart) har ulike tillatelser for hva du kan legge til som undernode.
Når du klikker på en av de tilgjengelige nodetypene, kan du begynne å redigere umiddelbart. Ikke glem å lagre og/eller publisere innholdet ditt!
Redigere en innholdsnode
Redigering av en innholdsnode gjøres ved å fylle inn enkle skjemaelementer med dataene dine. I brede trekk får du tilgang til vanlige innspill som tekstbokser, av/på‑brytere (ja/nei), tallfelt og bildeselector.
Først og fremst vil du på toppen av innholds‑noden se noen faner; her er de ulike kategoriene av innhold du kan fylle inn på siden din.
Den første fanen i dette tilfellet dekker selve innholdet på siden – innholdet som sluttbrukere vil se. De andre fanene handler om hvordan siden din skal vises i interne sidesamlinger (f.eks. landingssiden), samt hvordan siden indekseres i både interne og eksterne søkemotorer, sitemap osv.
Inndataene på disse fanene kommer med beskrivelser som hjelper deg å forstå hva de gjør og hvordan de brukes.
Lagre og publisere innhold
Nederst til høyre på skjermen ser du knappene **«Lagre»** og **«Lagre og publiser»**.
Den viktigste forskjellen mellom dem er at kun lagring lagrer en kopi av siden i databasen vår – innholdet blir lagret men er ikke synlig for publikum før du er klar til å vise det. Kun ved å klikke på **«Lagre og publiser»** blir innholdet ditt synlig på nettstedets front‑end. Tenk på lagring som å lagre et utkast, mens publisering er det som gjør innholdet tilgjengelig for alle.
Ekstra
Hvis du høyreklikker på en innholdsnode vil du se noen ekstra funksjoner som er tilgjengelige for deg. Her kan du flytte innholds‑noder rundt i innholdstreet, sortere underelementer under den valgte noden, slette den valgte noden osv.
Dette dekker det grunnleggende i backoffice. Neste steg blir å se på alle komponentene som er tilgjengelige for deg som redaktør når du legger til innhold på siden din!